Monday, 13 January 2014

I-Think- Bubble Map dan Circle Map

Pada kursus Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) November 2013 yang lalu, saya dan rakan-rakan telah di dedahkan dengan kemahiran penggunaan 8 peta minda (I-think) iaitu :
            1.  Peta Bulatan (Circle Map)
            2.  Peta Buih (Bubble Map)
            3.  Peta Carta Alir (Flow Chart Map)
            4.  Peta Titi (Bridge Map)
            5.  Peta Buih Berganda (Double Bubble Map)
            6. Peta Pokok (Tree Map)
            7. Peta Pelbagai Alir (Multi Flow Map)
            8. Peta Dakap (Brace Map)

Maka, berbekalkan ilmu I-Think diatas, saya sudah mengaplikasikan dua jenis peta minda untuk sesi p&p yang lalu. Seronok juga bila tengok hasil yang pelajar2 saya berikan. Walaupun belum menjadi kreatif sepenuhnya seperti guru2 lain, namun saya percaya kepada, "Kalau tidak mampu berjalan, lebih baik merangkak dari tidak bergerak".

Ini contoh peta bulat yang saya minta pelajar hasilkan. Ini memang hasil dari pelajar yang tulus mengikut arahan :).


hah! dapat kat pelajar yang terlebih kreatif, inilah rupa 'peta bulat' yang terhasil. Memang kreatif....hadoiiiiIni pula adalah hasil peta buih..Walaupun dah nampak macam awan tapi masih lagi nampak 'buih'nya hahahaElemen merentasi kurikulum hahaha...kreatif sungguh pelajar saya ni kan? :) dek kerana berhias bagai, sampai dah lupa nak letak paksi simetrinya.


Sekurang-kurangnya nota matematik mereka dah ubah dari sekadar ayat dan jadual dan nombor..Kita akan terus meng'explore' dunia I-Think  ni ye murid- murid :)
No comments:

Post a Comment