Dulu saya ada buat satu entry berkaitan pohon markisa saya yang sepokok. Macam-macam teori saya keluarkan kerana pohon itu lambat mengeluarkan hasil. Tapi setelah lebih dua tahun pokok itu ditanam, ia memang telah mengeluarkan hasil yang sangat menggembirakan untuk dimakan oleh seisi keluarga. Malahan markisa nan sepohon itu juga sudah banyak kali dapat disedekahkan kepada jiran sebelah menyebelah.
Kakak saya juga telah berjaya membuat kek markisa dari buah tanaman suami itu. Tambahan lagi, jiran saya juga telah menanam sepohon markisa di tanahnya, hasil dari biji benih markisa yang saya beri... Alhamdulillah...dari cik mes, dipanjang2 hasilnya hingga ramai yang mendapat manfaat.. Sukaaaaa~~ :)
Kakak saya juga telah berjaya membuat kek markisa dari buah tanaman suami itu. Tambahan lagi, jiran saya juga telah menanam sepohon markisa di tanahnya, hasil dari biji benih markisa yang saya beri... Alhamdulillah...dari cik mes, dipanjang2 hasilnya hingga ramai yang mendapat manfaat.. Sukaaaaa~~ :)
Bunga markisa saya berwarna putih. Taktau apa nama saintifiknya. Kawan2 pantai timur memanggilnya buah oren. Kawan2 negeri sembilan memanggilnya buah susu. Nama inggerisnya Passion fruit :)
Bila dah masak, buah markisa saya warnanya kemerah2an. Jiran saya kata ada juga buah ini jenis yang berwarna kuning.. Kalau warna merahnya muda sikit, masih ada rasa masam2 manis. Tapi jika dah merah macam yang atas tu, rasanya dah manis.
Pohon markisa saya yang merimbun menjalar di pagar. Tak buat para pun :)
Ini dah lama tak cantas daunnya. Sebab bila selak ada buah, selak daun ada lagi bunga dan puti buah. Tu yang sayang nak pangkas daun tu.
Sila abaikan kawasan rumah saya yang semak tuuu~ hihihi
Kalau bunga markisa berkembang, itu tandanya tak jadi buah (Bunga jantan kata mak saya huhu) ... Kalau nak jadi buah, ia akan keluar bunga yang masih kuncup lalu putik markisa akan membesar di celahan bunga, macam gambar diatas tu .
Buah markisa saya walaupun ada yang cantik sempurna masaknya, tapi banyak juga yang ada bintik macam dalam gambar di atas. Kalau sesiapa yang tahu cara merawatnya, boleh beritahu saya ye :) Saya memang takde membaja atau merawat atau letak ubat (kalau ada pun yang membaja, suami saya yang baja huhu terima kasih abg..) atau balut buah2 ni. Tu yang mungkin diserang ulat tu.. Tapi walau luarnya ada tompok, dalamnya tetaaappp sedaaapppp~
Isi dalam markisa. Ada masanya isinya banyak kulitnya nipis. Yang ni kebetulan pulak isinya sikit dan kulit tebal. Ikut rezeki :)
Inilah kek markisa yang kakak saya Kak Dot buat. Masak guna pemanggang ajaib gituuu~
Resepinya? Belum boleh update. Kalau saya dah buat sendiri kek ni nanti saya kongsikan resepinya yee hehehe
Seronok berbudi dengan tanah ni. Lebih lebih lagi bila dapat merasa hasilnya..
Comments
Post a Comment